Ekonomické dopady migrace pro hostitelské země - Kudláčková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá ekonomickými dopady migrace pro hostitelské země. Rozsáhlá migrační vlna je aktuálním problémem v Evropě, kdy od roku 2015 přichází do jednotlivých zemí Evropské unie stále více migrantů. Zvolené hostitelské země jsou v rámci evropského regionu Německo a Česká republika. V souvislosti s migrační krizí mohou hostitelské země řešit řadu výdajů. Práce analyzuje hlavní výdaje spojené s migrací. Teoretická část blíže specifikuje pojmy související s migrací, jednotlivé formy migrace, příčiny migrace, "push" a "pull" faktory, ideologie související s migrací či motivace pro opuštění rodných zemí. Praktická část vymezuje jednotlivé mikroekonomické a makroekonomické dopady migrace pro hostitelské země. Řeší rozpory vzniklé mezi členskými státy Evropské unie, které souvisí s rozdílnými přístupy k migrační krizi. Dále jsou zkoumány dopady na trh práce spojené s migrační vlnou, ať pozitivní či negativní. Práce se také soustředí na nelegální ekonomické subjekty, které z migrační krize profitují.
Economic Impacts of Migration on Host Countries
Keywords: migrace; hostitelské země; veřejné výdaje; pozitivní hodnota; šedá ekonomika; migration; host countries; public expenditure; positive values; grey economy