Zproštění trestněprávní odpovědnosti právnické osoby - null, null; Svatoš, Roman (C. H. Beck, 2020)
Problematika trestní odpovědnosti právnických osob je poměrně „mladá“, a státy, které v posledních letech přijaly trestní regulaci tohoto fenoménu, hledají cesty, jak tuto regulaci nejvhodněji nastavit. I Česká republika se o toto snaží, ale ne vždy s nejlepšími výsledky. Novelizací zákona o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim došlo k nejasnostem, které jsou podrobovány kritice. Právní vyjádření musí být, a to o to více v trestním právu, naprosto přesná, jednoznačná, aby nevzbuzovala pochybnosti. Na to si naši zákonodárci, i přes komplikovanost našeho zákonodárného procesu, musí dát do budoucna větší pozor.
Exemption from criminal responsibility of legal person
Keywords: trestní odpovědnost; právnická osoba; přičitatelnost; formální podmínka; materiální podmínka; zprostit se odpovědnosti; criminal liability; legal person; imputability; formal condition; material condition; to release from liability