Proteinurie a její identifikace - Hořejší, Eliška (Jihočeská univerzita, 2016)
Proteinurie jakožto přítomnost bílkoviny v moči, se u zdravé populace prakticky nevyskytuje, často bývá objektivním příznakem vážných onemocnění, převážně vylučovacího, kardiovaskulárního systému či metabolických poruch. Včasná diagnostika je velice důležitá, kdy mimo provedení dalších klinických vyšetření je nutné moč vyšetřit ve specializovaných biochemických laboratořích pomocí vhodných metod. Hlavním cílem práce je vyšetřit 29 vzorků moče, ve kterých bude zjišťována přítomnost bílkovin. Vyšetření bude probíhat kvalitativně, prostřednictvím elektroforézy na agarózovém gelu. Kvalitativní vyšetření jednorázových vzorků bylo prováděno také pomocí vyšetření diagnostickými proužky a vyšetřením zkouškou s kyselinou sulfosalicylovou, která však registruje všechny přítomné proteiny. Dále byla v rámci bakalářské práce použita kvantitativní metoda imunoturbidimetrie a analýza pomocí imunochemické metody fungující na vazbě barviva spolu s bílkovinou. Analyzovaná moč byla zpracována na pracovišti klinické chemie Nemocnice České Budějovice, a. s., ze vzorků dětské moči i moči dospělého člověka. Vzorky byly zpracovány pod odborným dohledem laboratorních pracovníků, rovněž pomocí přístrojového vybavení přístroji ADVIA Chemistry a Sebia. Výsledkem bakalářské práce je prezentace výsledků získaných při vlastním vyšetření moči. Přínosem bakalářské práce je fakt, že základní informace získané z vyšetření moče po jejich analýze a interpretaci přispějí k porozumění problematiky identifikace proteinurie pro práci zdravotního laboranta.
Examination of proteinuria and its identification
Keywords: Proteinurie; vyšetření moči; elektroforéza bílkovin v moči; Proteinuria; urine analysis; electrophoresis of proteins in urine