Navržení a ověření cvičebního programu zaměřeného na kompenzaci hyperlordózy bederní páteře - Švehlová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá navržením a ověřením cvičebního programu zaměřeného na kompenzaci hyperlordózy bederní páteře. Pro tvorbu literární rešerše byla použita metoda obsahové analýzy a syntézy. Obsahuje poznatky z oblasti poruch pohybového systému vzhledem k zatížení ve fotbale. Pro ověření vytvořeného cvičebního programu byly použity testy dle Smíška na hodnocení rozsahu pohybu v kyčelním kloubu a dle Jaroše a Lomíčka na hodnocení postavy. Ověření se účastnilo 10 fotbalových hráčů kategorie U 11 1. FK Příbram. Intervence probíhala jedenkrát týdně po dobu osmi týdnů. Ověření bylo realizováno formou postupného jednoskupinového, časově nesouběžného experimentu. Na základě výsledků testování došlo ke zlepšení hráčů. V metodě dle Smíška se zlepšilo 80 % testovaných hráčů u pravé dolní končetiny a 70 % u levé dolní končetiny. V metodě dle Jaroše a Lomíčka se hráči z krajních skupin velmi špatné a vadné držení těla přesunuli do skupin vadné a dobré držení těla. Cvičební program byl ověřen jako vhodný kompenzační program pro fotbalové hráče.
Design and validation of an exercise program aimed at compensating hyperlordosis of lumbar spine
Keywords: hyperlordóza; cvičební program; kompenzace; spirální stabilizace páteře; fotbal; hyperlordosis; exercise program; compensation; spiral stabilization of the spine; football