Komparace financování neziskových organizací - Nečasová, Michala (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá tzv. nestátními neziskovými organizacemi a jejich možnostmi financování. Teoretická část se zabývá postavením neziskových organizací v národním hospodářství a vysvětlením základního pojmosloví. Dále se již práce orientuje pouze na nestátní neziskové organizace, na jejich znaky, funkce, formy nebo druhy. Další část představuje základní zdroje financování a významný pojem fundraising. Praktická část je zaměřena na financování vybraných organizací a následnou komparaci zjištěných výsledků. Pro účely bakalářské práce byly použity metody analýzy, porovnávání a syntézy. Jako zdroj dat sloužily informace z polostrukturovaného rozhovoru se zástupci organizací, dále jejich výroční zprávy a webové stránky. Po vyhodnocení financování a marketingu jednotlivých organizací následovala komparace z oblasti financování, aktiv a pasiv, nákladů a výnosů, výsledku hospodaření, poskytovaných služeb, spokojenosti zaměstnanců a marketingu. Poté bylo možné dojít např. k závěru, že hlavním zdrojem financování pro obě vybrané organizace jsou příspěvky od veřejné správy, na kterých jsou závislé. Na závěr bylo organizacím doporučeno několik změn, které by vedly ke zlepšení financování a celkového fungování organizace.
Comparison of Non-Profit Organizations Funding
Keywords: obecně prospěšné organizace; fundraising; zdroje financování; vertikální a horizontální analýza; public benefit organizations; fundraising; funding sources; vertical and horizontal analysis