Metoda komponentního odepisování - Imber, Jakub (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá komponentní metodou odpisování hmotného majetku a jejím využitím v praxi. Cílem práce je představení komponentní metody, zjištění výhod a nevýhod, porovnat odpisy komponentní metody s odpisy ostatních metod, které jsou v českých účetních jednotkách častěji používány. Dalším cílem je najít pro účetní jednotku vhodnou metodu pro výpočet odpisů specifického majetku, tak aby účetní náklady co nejlépe odpovídali reálným nákladům. Teoretická část práce se převážně věnuje charakteristice dlouhodobého majetku a daňovým a účetním odpisům včetně metody komponentní. Praktická část je zaměřena na nejmenovanou společnost s ručením omezeným, jejímž předmětem podnikání je prováděním staveb (dřevostaveb), jejich změna a odstraňování, pokrývačství, tesařství, truhlářství a projektové činnosti ve výstavbě. Jsou zde vypočteny a následně porovnány jednotlivé metody odpisování s metodou komponentní. Veškeré výpočty jsou použity na specifický majetek vhodný pro komponentní metodu. Výsledkem práce je poukázání na výhody a funkčnost komponentní metody a doporučení změny odpisové metody pro účetní jednotku.
Component Method of Depreciation
Keywords: komponentní metoda; odpisy; komponenta; dlouhodobý hmotný majetek; component method; component; depreciation; fixed assets