Následky dopravních nehod - ekonomický pohled - Bromová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2022)
Hlavním cílem diplomové práce je analýza dopravních nehod z ekonomického hlediska. První část práce se zabývá teoretickým základem o dopravních nehodách. Následuje zkoumání příčin dopravních nehod, nejčastější příčiny dopravních nehod a definování externalit z dopravy. V teoretické části je dále uveden přehled řešené problematiky a metodika výpočtu negativních externalit z dopravních nehod. Na teoretickou část práce navazuje praktická část práce, ve které již probíhá analýza nehodovosti za roky 2020 a 2021. V rámci této práce byly vypočítány podle aktualizované metodiky negativní externality za období 2009 - 2021. Detailní postup je proveden na reprezentativním roce 2020. Dílčím cílem diplomové práce bylo ze získaných dat navrhnout opatření, které by mělo napomoci zlepšení aktuální situace. Na závěr jsou shrnuty všechny výsledky práce a zhodnocena navrhovaná opatření.
Consequences of traffic accidents - economic view
Keywords: dopravní nehody; negativní externality z dopravy; statistika; státní rozpočet; ekonomické následky dopravních nehod; traffic accidents; after-effects of traffic accidents; negative externalities; statistics; state budgets