Proměny pojetí metafyziky v dějinách filozofie - Váchová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá proměnami chápání pojmu metafyzika v dějinách filosofie. Začátek tohoto zkoumání přichází s definicí Aristotelovy "první filosofie", které je z velké části věnovaná první kapitola. V aristotelské tradici pokračuje Svatý Tomáš Akvinský, který v kontextu metafyziky zdůrazňuje pojem teologie. Druhá kapitola se věnuje novověku a kritika tradičního pojetí metafyziky z pohledu Immanuela Kanta. V další kapitole o moderní analytické filosofii si musí metafyzika obhájit svou potřebnost v kontextu nových metod zkoumání. Zásadní analytickou tezi rozvíjí Peter Frederick Strawson a jeho deskriptivní metafyzika. Analytická filosofie zahrnuje široké spektrum různých postojů k pojetí metafyziky, a tak mezi nimi nacházíme také ty, kteří se k metafyzice stavějí odmítavě. Tyto postoje jsou založené na přesvědčení o pravdivosti přírodních věd a nemožnosti uznat metafyziku a její pojmy za nesmyslné.
Transformations of the notion of metaphysics in the history of philosophy
Keywords: metafyzika; filosofie; dějiny filosofie; věda; Aristoteles; jsoucno; rozum; myšlení; metaphysics; philosophy; history of pholosophy; science; Aristotle; being; sense; thinking