Způsoby přikládání elastických bandáží v ošetřovatelské praxi - Kaňková, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce se zabývá způsobem přikládání elastických bandáží v ošetřovatelské praxi. Teoretická část pojednává o anatomii žilního a mízního systému. Dále bylo rozebíráno vyšetřením žil a onemocněním žilního a mízního systému, při kterých je přikládání elastických bandáží nedílnou součástí. Byly uvedeny role sestry při přikládání elastických bandáží a bandáže v ošetřovatelské praxi. Pro tuto práci byly stanoveny tři cíle. Prvním cílem bylo zjistit, jakým způsobem sestry přikládají elastickou bandáž. Druhým cílem bylo zjistit, jakými informacemi o přikládání elastických bandáží sestry disponují. Třetím cílem bylo navrhnout podklady k vytvoření manuálu pro praktické přikládání elastických bandáží. Všechny cíle pro tuto bakalářskou práci se podařilo splnit. Tato práce obsahuje čtyři hypotézy. Hypotéza č. 1 ''sestry preferují klasové otočky při přikládání elastických obinadel'', byla potvrzena. Hypotéza č. 2 ''sestry umí vysvětlit rozdíl mezi krátkotažnými a dlouhotažnými obinadly'', nebyla potvrzena. Hypotéza č. 3 ''sestry si uvědomují komplikace při nesprávném přiložení elastických bandáží'', byla potvrzena. K výzkumnému šetření byl použit dotazník, který obsahoval 26 otázek. Dotazníku obsahuje uzavřené, polozavřené a otevřené otázky. Sběr dat probíhal v měsíci březnu roku 2009 v nemocnici České Budějovice. Celkem bylo rozdáno 110 dotazníků. Z toho bylo vráceno 98 dotazníků. Pro nedostatečné vyplnění bylo vyřazeno 5 dotazníků. Celkový počet hodnocených dotazníků je tedy 93. Což je úspěšnost 89,1 %. V rámci stanoveného cíle byl vytvořen manuál pro přikládání elastických bandáží. Který by měl sloužit ke zkvalitnění znalosti sester. Sloužil by také k lepšímu zvládnutí správného přikládání elastických bandáží.
Methods of elastic bandage application in nursing practice
Keywords: Bandáže; obinadla; punčochy; kompresivní léčba; klient/pacient; sestra; elastický