Institucionalizovaná péče pro seniory v Českých Budějovicích - Firicová, Alena (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá domovy a penziony pro seniory v regionu České Budějovice. Teoretická část se snaží objasnit základní procesy týkající se seniorů nejen z pohledu jejich osobního života, ale také okolností, které je nepřímo ovlivňují. Dále popisuje typy ústavních zařízení pro seniory. Praktická část obsahuje charakteristiku a srovnání tří zvolených zařízení: Domov pro seniory Máj, Domov pro seniory Hvízdal a Domov pro seniory Staroměstská. Prvním cílem bylo zmapování podmínek, za kterých jednotlivá zařízení poskytují své služby, např. kapacita zařízení, personální zajištění, aktivizační činnosti pro seniory aj. Druhým cílem byl orientovaný na zjištění názoru klientů na poskytování těchto služeb, spokojenost a jiné připomínky, jež by mohly pozitivně ovlivnit kvalitu života klientů v těchto zařízeních. Jednotlivá zařízení jsou odlišná dobou vzniku, kapacitou aj. ,mají však stejnou snahu o zlepšení podmínek života svých klientů. Není to úkol pouze vedoucích pracovníků, ale všech, kteří poskytují klientům přímou péči.
The Institutionalized Care for Senior People in České Budějovice
Keywords: stáří a stárnutí; senior; demografie; sociální služby; ústav sociální péče.; age and fadeaway; senior; demography; social services; institution welfare.