Genetický monitoring vybraných populací sysla obecného v České republice - Kovařík, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá studiem genetické variability současných popualcí ohroženého sysla obecného (Spermophilus citellus) za použití 12 mikrosatelitových lokusů, jejichž analýza poukázala na poměrně vysokou vnitropopulační variabilitu s vysokým poměrem heterozygotních jedinců, avšak také na negativní izolovanost a velmi vysokou diferenciaci mezi jednotlivými populacemi znemožňující dlouhodobou stabilní existenci těchto populací, což vyžaduje další navrhnutí opatření, také uvedených v této práci.
Genetic monitoring of selected European ground squirrel populations in the Czech Republic