Analýza vybraných vlivů na mléčnou užitkovost a plodnost dojnic u stáda českého strakatého skotu - Toman, Michal (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce se zabývá analýzou vybraných vlivů na mléčnou užitkovost a plodnost dojnic u stáda českého strakatého skotu v podniku Šumavský statek Dlouhá Ves. Mezi vybrané vlivy patřily genotyp, pastva dojnic, věk při prvním otelení, délka servis periody, délka mezidobí a exteriér dojnic. Z výsledků vyplývá, že z těchto vlivů měl největší vliv na mléčnou užitkovost věk při prvním otelení (rxy=0,547,p<0,05). Jalovice otelené ve vyšším věku měly statisticky prokazatelně vyšší dojivostna první a i na dalších laktacích. Dojnice, které měly nižší podíl krve plemene českého strakatého skotu, měly vyšší dojivost (5881 kg mléka). Ve sledovanýchletech bylo vždy dosaženo nejvyšší dojivosti v průběhu pastvy. Délky servis periody a mezidobí byly shodné s dosaženým průměrem České republiky. U hodnocených dojnic byly zjištěny kladné korelační vztahy mezi exteriérem a průměrnou denní dojivostí pouze u hodnocení osvalení a u hodnocení vemene. Podnik, po celý rok 2012, by byl bez poskytnutí dotací nerentabilní.
Analysis of some of the effects on milk production and fertility of dairy cows in the herd Czech Fleckvieh
Keywords: skot; mléčná užitkovost; plodnost; exteriér; cattle; milk efficiency; fertility; exterior.