Představy o trávení (volného) času při hlídání z pohledu dětí, rodičů a pečujících osob - Holubová, Monika (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zabývá představami o trávení volného času hlídaček, o představě času během hlídání a toho, jak na tento čas dle jejich mínění nahlíží děti a rodiče. Cílem této bakalářské práce je zjistit, jak hlídačky nahlíží na svůj volný čas a dále na čas, který tráví při hlídání dětí. Současně je cílem zjistit, jakou představu mají z pohledu hlídačky o tomto času rodiče a hlídané děti. V teoretické části jsou osvětleny okolnosti pečujících osob (hlídaček), rodiny a výchovy a v neposlední řadě volného času. Témata jsou zvolena taková, která jsou potřebná k představení hlídání dětí jako komplexu. Praktická část obsahuje podstatné části z rozhovorů s respondentkami. Zaměřuje se na vnímání volného času pečujících osob, jaká úskalí hlídání dětí doprovází. Také jak pečující osoby (hlídačky) naplňují čas během hlídání dětí a jak si myslí, že to chtějí děti a jak si to dle nich představují rodiče.
The Idea of Filling/ Spending Spare Time While Babysitting from the Viewpoint of a Child, a Parent and a Babysitter
Keywords: Pečující osoba; hlídačka; chůva; volný čas; dítě; rodina; rodičovství; výchova.; Carer; babysitter; nanny; child; family; parenthood; education.