Fyzioterapie po anatomické náhradě ramenního kloubu - Marková, Monika (Jihočeská univerzita, 2018)
Jako téma mé bakalářské práce jsem si vybrala "Fyzioterapii po anatomické náhradě ramenního kloubu". Téma jsem si zvolila z důvodu zájmu o tuto problematiku. Během studia jsem se nesčetněkrát setkala s literaturou popisující náhrady kolenních a kyčelních kloubů, i na praxích jsem se setkávala s pacienty po těchto operacích. Když jsem ale přišla do kontaktu s pacientem po náhradě ramenního kloubu, zjistila jsem, že o tomto typu operace nemám příliš informací a v běžně dostupné literatuře není problematika příliš rozváděna. Rozhodla jsem se tedy zaměřit právě na tuto problematiku a shromáždit k tomu potřebné informace. V teoretické části se zabývám anatomií a kineziologií ramenního pletence. Důležitou kapitolou je totální náhrada ramenního kloubu, kde se zaměřuji konkrétně na anatomickou náhradu ramenního kloubu. Za nejdůležitější považuji kapitolu "Rehabilitace", kde popisuji postupy a techniky používané po anatomické náhradě ramenního kloubu. V praktické části práce jsem prováděla kvalitativní výzkum, který jsem rozdělila na dvě části. Samotný výzkum trval po dobu osmi týdnů. Zkoumaný vzorek tvořili čtyři pacienti, kteří byli po anatomické náhradě ramenního kloubu. První část byla provedena se dvěma pacienty. Výsledky jsem zpracovala porovnáním vstupního a výstupního kineziologického výzkumu a klinických vyšetření ramenního kloubu. Tato část byla zaměřena na chronické potíže vyskytující se v souvislosti s náhradou ramenního kloubu, proto jsem zvolila pacienty již více jak 5 měsíců po operaci. Druhá část byla zaměřena na zmapování stavu těsně před operací a v prvních dnech po operaci. Tato část byla provedena taktéž se dvěma pacienty, a to přímo na ortopedickém oddělení Nemocnice České Budějovice a.s. Vstupní rozbor byl proveden den před operací, terapii jsem pak uskutečňovala přímo na oddělení každý den od dne operace do dne propuštění. Při propuštění jsem pak probandům předala brožuru s informacemi a návrhem fyzioterapeutické jednotky po operaci. Z výsledků výzkumu vyplývá, že pravidelným cvičením došlo ke zvětšení rozsahu pohybu, svalové síly i stability v ramenním kloubu. Zlepšení pozoruji především při výstupním vyšetření goniometrie a svalového testu. Pozitivně se jeví i výstupní zjišťování ADL (activities of daily living), neboli schopnosti vykonávání běžných denních činností. Naopak některé patologické pohybové stereotypy stále přetrvávají, nebo jsou jen lehce změněny. Tato práce může sloužit jako studijní materiál pro zdravotnické pracovníky a studenty fyzioterapie. Vytvořená brožura může být využita pro pacienty po anatomické náhradě ramenního kloubu.
Physiotherapy after anatomical shoulder replacement
Keywords: ramenní kloub; horní končetina; anatomická náhrada; fyzioterapie; shoulder joint; upper limb; anatomical shoulder replacement; physiotherapy