Vyhodnocení vlivu potenciálně vybudovaných protierozních opatření pomocí modelování v GIS - Macho, Bohumil (Jihočeská univerzita, 2018)
Vodní eroze je jevem, který je celosvětově rozšířen a je třeba snižovat jeho negativní účinky nejen na zemědělské půdě. Tato diplomová práce posuzuje vlivy protierozních opatření charakteru organizačního, agrotechnického, technického charakteru a jejich kombinací, vymodelovaných v prostředí GIS. Jsou zde porovnány vlivy čtyř modelových osevních postupů v kombinaci různými variantami agrotechnických opatření. U nejkritičtějších pozemků pak byly porovnány vlivy individuálně nejvhodnějších opatření. Literární rešerše seznamuje čtenáře s problematikou vodní eroze, jejím modelováním a řešením protierozní ochrany.
GIS modeling of impact of the potential anti-erosion measures
Keywords: eroze; USLE; GIS; CN křivky; erosion; USLE; GIS; CN lines