Preventivní a léčebné koupele u plůdku candáta obecného (Sander lucioperca) - Pithardt, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této diplomové práce bylo vyzkoušet a porovnat účinek čtyř vybraných a v současné době již běžně používaných léčebných přípravků u jiných chovaných druhů ryb v recirkulačním akvakulturním systému (RAS). Prezentovaná práce byla rozdělena na dva samostatné experimenty, které se zabývaly léčebnými koupelemi plůdku candáta obecného. Plůdek byl odchován v rybnících pouze na přirozené potravě se záměrem adaptace na RAS po provedené koupeli. Koupele byly zaměřeny proti parazitárnímu a bakteriálnímu onemocnění s použitím přípravků Bellasav, SAVO Original, formaldehyd a Chloramin T. Léčebné koupele trvaly 30 minut, a poté byly ryby přemístěny do čisté vody, kde byla sledována mortalita během 24 hodin a účinnost přípravku po 24 hodinách. V prvním experimentu byly použity ryby o průměrné hmotnosti 0,23+-0,05 g a celkové délce 31,7+-2,5 mm ve stáří 35 dní. Zkoušené dávky pro Bellasav byly 0,5; 1; 1,5; 2; 5; 10 a 50 ml.m-3, pro SAVO Original 1; 5; 10; 20 a 50 ml.m-3, pro formaldehyd 0,5; 1; 1,5; 2,5; 5; 10; 15; 30; 45 a 50 ml.100 l-1 a pro Chloramin T 10; 20; 30; 40; 50; 100; 150 a 200 mg.l-1. Nejlepší účinnost pro přípravek Bellasav byla dosažena v dávce 1,5 ml.m-3 a pro SAVO Original to byla dávka 10 ml.m-3, která snížila pouze parazitární infekci o jeden stupeň. Účinná dávka formaldehydu byla 1 ml.100 l-1, která snížila parazitární infekci o dva stupně. Nejúčinnější přípravek byl Chloramin T při dávce 30 mg.l-1. V druhém experimentu byly použity ryby o průměrné hmotnosti 1,6+-0,4 g a celkové délce 60,4+-3,56 mm ve stáří 70 dní. Zkoušené dávky pro Bellasav byly 10; 20 a 50 ml.m-3, pro SAVO Original 10; 20 a 50 ml.m-3, pro formaldehyd 2,5; 5 a 10 ml.100 l-1 a pro Chloramin T 40; 150 a 200 mg.l-1. Nejlepší účinnost pro přípravek Bellasav byla dávka 20 ml.m-3 a pro SAVO Original to byla dávka 10 ml.m-3. Nejúčinnější dávka pro formaldehyd byla 2,5 ml.100 l-1, která snížila bakteriální infekci na kůži ryb o dva stupně. Nejúčinnější přípravek byl opět Chloramin T při dávce 40 mg.l-1.
Preventive and medical baths of pikeperch (Sander lucioperca) fry
Keywords: candát obecný; plůdek; mortalita; intenzita infekce; Bellasav; SAVO Original; formaldehyd; Chloramin T; pikeperch; fry; mortality; intensity of infection; Bellasav; SAVO Original; formaldehyde; Chloramine T