Možnosti fyzioterapie u hráček házené s chronickými obtížemi pohybového aparátu - Tomášková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2022)
Házená je kontaktní sport spojený s velkou četností poranění. Jednostranný charakter pohybu vede k patokineziologickým změnám v pohybovém aparátu, jež mohou sekundárně ovlivnit kvalitu pohybu a vést k opakovaným obtížím v pohybovém aparátu. Práce se zabývá chronickými obtížemi vzniklými v házené. Navrhuje možnosti fyzioterapie umožňující tyto změny pozitivně ovlivnit, předcházet jim či je zcela odstranit. Cílem práce je zjistit charakter obtíží pohybového aparátu u vybraných házenkářek TJ Lokomotiva České Budějovice a navrhnout individuální fyzioterapie u vybraných hráček házené. Na základě cílů byly stanoveny výzkumné otázky "Jaké obtíže pohybového aparátu nacházíme u hráček házené?" a "Pomohl individuálně navržený plán fyzioterapie na zjištěné subjektivní a objektivní obtíže pohybového aparátu u hráček házené? " Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou stručně uvedeny informace o házené a hráčkách, kineziologii házenkářských pohybů, pohybových obtížích akutních i chronických v rámci sportu, řízení pohybu společně s hojením tkání, vyšetřovací a terapeutické metody a prevence. V praktické části je vypracován kvalitativní výzkum na základě tří kazuistik u vybraných hráček TJ Lokomotiva České Budějovice hrající druhou ligu žen. Výzkumnou skupinu tvořily házenkářky věku od 20 do 22 let, které pravidelně trénovaly a věnovaly se házené více než 8 let. Hráčky docházely jednou týdně do prostorů AB klinik s písemným souhlasem odpovědného pracovníka. Žádost o provedení výzkumu je k nahlédnutí u autorky práce. Praktická část obsahuje vstupní kineziologické vyšetření, popis 8týdenní terapie, výstupní kineziologický rozbor. Házenkářkám byl vysvětlen cvičební plán, který prováděly při terapiích a následně mimo pracoviště. Přínos této práce vidím v klinické praxi fyzioterapeutů, kterým může posloužit jako inspirace pro práci s házenkáři. Bakalářská práce může dále posloužit jako edukační materiál pro sportovní trenéry nebo pro vybranou skupinu osob hrajících házenou.
Possibilities of physiotherapy for handball players with chronic musculoskeletal problems
Keywords: fyzioterapie ve sportu; házená; chronické obtíže; jednostranná zátěž; handball; physiotherapy in sport; chronic promblems; unilateral load