"Být matkou dítěte s postižením" - Vandělíková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se věnuje životním zkušenostem matek, kterým se narodilo dítě s postižením. Cílem bakalářské práce je na základě prováděných rozhovorů, zjistit, jaký je jejich proces vyrovnávání a vliv narození dítěte s postižením na strukturu rodiny. Dále se bakalářská práce zaměřuje na to, jakým způsobem je život vybraných matek usnadňován, nebo limitován. Teoretická část se zabývá specifikováním vybraných zdravotních postižení, přiblížením procesu vyrovnávání matky a blízkých se situací. Poslední kapitola se orientuje na problematiku začleňování matek dětí s postižením do společnosti. Praktická část je založena na kvalitativním výzkumu, pro který byl zvolen polostrukturovaný rozhovor s matkami. Rozhovory byly prováděny se 4 matkami, které měly přibližně stejně staré děti, ale s odlišným zdravotním postižením.
"To be mother of a child with disabilities"
Keywords: postižení; dítě; matka; integrace; disability; mother; child; integration