Rámcový vzdělávací program a jeho naplnění v běžné a rozšířené hudební výchově - Nermuťová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce je zaměřena na předmět hudební výchova v jeho běžném pojetí a na vyučování hudební výchovy s rozšířenou výukou na 2. stupni ZŠ z pohledu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání. Práce obsahuje teoretické poznatky o kurikulárních dokumentech pro vzdělávání a o požadavcích RVP ZV na vyučování před-mětu hudební výchova. V několika dalších kapitolách se práce zabývá dokumenty, které se vztahují k výuce běžné hudební výchovy a k výuce hudební výchovy s rozšířenou ča-sovou dotací. Je zde poukazováno na rozdíly mezi těmito dvěma pojetími hudební vý-chovy. Práce uvádí část ŠVP konkrétní školy, kde vyučují hudební výchovu s rozšířenou výukou. Na základě rozhovoru s vyučující rozšířené hudební výchovy jsou v práci uve-deny poznatky z celkové organizace tohoto předmětu.
Curriculum framework and its fulfilment in common and extended music education
Keywords: Rámcové vzdělávací programy; školní vzdělávací programy; základní škola; hudební vý-chova; hudební výchova s rozšířenou výukou; Ladislav Daniel; Framework Educational Programme; School Educational Programme; Primary Educa-tion; Music class; Music classes with extended learning; Ladislav Daniel