Má být život předáván výhradně v manželství? - Bártová, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá soudobým trendem plození potomstva mimo manželství. Popisuje dějinný vývoj pohledu křesťanské etiky na tuto problematiku a následně jej zrcadlí v současné české realitě. Poukazuje na fakt, že dnešní mladí Češi a Češky souhlasí s tím, že život má být předáván v manželství. Jedná se u nich pouze o obecně hlásaný postoj, který v konečném důsledku nezanedbatelná část z nich nenaplňuje. Z tohoto rozporu mezi hlásaným ideálem a žitou realitou nabízí bakalářská práce možná reálná východiska. Jedná se především o jí zdůrazňované působení na rozvoj prorodinných hodnot prostřednictvím výchovy, o potřebu změny sociálního systému - ten v současnosti zvýhodňuje nesezdané páry s dětmi před manželskými rodinami - a o požadavek svědectví manželů potvrzující výhody instituce manželství.
Should the Life Be Given Exclusively in Marriage?
Keywords: manželství; plození; křesťanská etika; výchova; rodina; marriage; generation; Christian ethics; education; family