Český Rudolec ve 20. století - Měrtlová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce na téma ''Český Rudolec ve 20. století'' je především věnována obci Český Rudolec, jejímu blízkému okolí a událostem, které bezprostředně ovlivnily její život. Nejprve je v práci stručně zmíněn historický vývoj Českého Rudolce od jeho dějinných počátku až do počátku 20. století. Následuje období let 1900 - 1918 a doba první Československé republiky. Těžiště práce spočívá v interpretaci událostí 30. a 40. let 20. století. Největší pozornost je věnována událostem roku 1938 a následné německé okupaci českého pohraničí, dále roku 1945, konci války a závažnému tématu odsunu obyvatel německé národnosti a následnému novému osídlování obce. Následuje část věnovaná letům 1948 - 1989 a vývoji po roce 1989. Další oddíly práce se věnují významným osobnostem obce a okolí, osudům židovského obyvatelstva, památkám, zejména zámku, a školám v Českém Rudolci. Pro dokreslení a upřesnění práce jsou na závěr připojeny přílohy, obsahující především dobové fotografie a pohlednice. Práce vychází ze studia celostátní a regionální literatury a dobových pramenů (archivní materiál, obecní kroniky, vzpomínky pamětníků).
Český Rudolec in 20th century
Keywords: Český Rudolec; německá okupace; 1938; 1945; odsun obyvatel německé národnosti; 1989; Markvarec; Dolní Bolíkov; Židé; Český Rudolëc; germanic occupation; 1938; 1945; displacement of residents with German nationality; 1989; Markvarec; Dolní Bolíkov; Jewry