Význam pojmu motivace a manipulace v pedagogické praxi - Schwarzová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
V úvodu práce jsou objasněny dva základní pojmy - motivace a manipulace. Oba jsou dále porovnávány vzhledem k jejich působení na člověka. Jsou uvedeny jednotlivé druhy motivace a manipulace na základě kritérií, u manipulace je tato část práce doplněna typologií manipulátorů. Další pasáž této bakalářské práce se věnuje objasnění nejdůležitějších teorií obou těchto působících přístupů a podrobněji porovnává názory různých autorů. V závěru je pak nastíněno možné využití motivace i manipulace ve výchově i vzdělávání, a to jak ze strany učitele, tak i žáka. V této části práce autorka představuje i strategie a praktické techniky motivace a manipulace.
Motivation vs. manipulation
Keywords: motivace; manipulace; manipulátor; potřeby; vnitřní/vnější motivace; pozitivní/negativní motivace; pasivní/agresivní manipulace; sebemotivace; klasifikace; motivation; manipulation; manipulator; needs; internal/external manipulation; positive/ negative motivation; passive/active manipulation; selfmotivation; classification