Rovné příležitosti mužů a žen na trhu práce - Brůžková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem bakalářské práce bylo zjištění existujících bariér na trhu práce v různých aspektech. Bylo zjištěno, že ženy jsou znevýhodňovány hned v několika oblastech. Například v odměňování, přijímání žen do zaměstnání, prosazení se na vedoucích pozicích a především ve vnímání ženy jako matky. Další součástí práce je mzdová analýza na řídících pozicích dle genderu, a to ve srovnání dle věku, dosaženého vzdělání, velikosti podniku nebo dle odvětví. A analýza zastoupení žen v jednotlivých sektorech, odvětvích a v managementu. Práce se zabývá i možnými návrhy řešení, které vedou k odstraňování znevýhodňujících bariér vůči ženám, kterými můžou být zviditelnění genderových bariér médii, preciznější legislativní úprava, zavedení tzv. diversity managementu, odstranění segregace pracovního trhu, či odstranění genderových stereotypů a pohledu na ženu jako na matku.
Equal Employment Opportunities for Men and Women
Keywords: genderová diferenciace; bariéry na trhu práce; management; mateřská dovolená; gender differentiation; barriers on the labour market; management; maternity leave