Význam pobytů pro dítě s postižením a jejich rodinné příslušníky - Mazáková, Petra (Jihočeská univerzita, 2019)
Předmětem bakalářské práce jsou pobyty pro děti s postižením a jejich rodinné příslušníky. Tyto pobyty se uskutečňují v rámci sociální služby rané péče podle §54 zákona č. 108/2006 o sociálních službách ve znění pozdějších předpisů, které slouží především k pomoci a podpoře rodin, ve kterých je dítě s postižením. Prostudováním odborné literatury a uskutečněním výzkumu ohledně dané problematiky, byla zajištěna analýza významu těchto pobytů jak pro děti s postižením, tak i pro jejich rodinné příslušníky a pracovníky, kteří tyto pobyty organizují. Výzkumná část práce byla založena na třech výzkumných otázkách, směřujících ke zjištění, k čemu takovéto pobyty slouží, a jaký mají jak pozitivní, tak i negativní vliv na všechny zúčastněné. K dosažení cílů byla použita kvalitativní metoda, výzkumná metoda dotazování, technika neřízeného rozhovoru s rodinnými příslušníky a s pracovníky, organizující pobyty. Odpovědi všech komunikačních partnerů byly zakódovány a následně zpracovány technikou vytváření trsů. Ze získaných dat bylo zjištěno, že pobyty pro děti s postižením a jejich rodinné příslušníky mají převážně pozitivní vliv na celé rodiny, dochází zde k největšímu posunu ve vývoji celých rodin v problematice života s dítětem s postižením v rámci spolupráce rodiny s danou organizací. Výsledky výzkumu mohou posloužit jako informační materiál pro veřejnost, anebo i pro rodiny, jež se na pobyt tohoto charakteru poprvé chystají. Zároveň bude práce reflexí pro všechny účastníky, kteří se pobytů a zároveň tohoto výzkumu účastnili.
Importance of stays for children with disability and their family members
Keywords: postižení; rodina; pobyt; dítě; rodinní příslušníci; disability; family; stay; children; family members