Vliv sociální třídy na manželství v Pýše a předsudku - Hospodářská, Martina (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce je zhodnotit důležitost sociálního postavení a určit do jaké míry má vliv na utváření manželství v jednom z nejznámějších klasických románů Pýcha a předsudek od významné anglické spisovatelky Jane Austenové. V teoretické části popíši historické a společenské pozadí přelomu 18. a 19. století, ve kterém autorka žila. V praktické části se poté zaměřím konkrétně na manželství, která byla v románu utvořena a pokusím se určit, zda se postavy při výběru partnera nechali ovlivnit třídními rozdíly. Dále charakterizuji důležitost společenské třídy obecně a závěrem zmíním, jak se role ženských postav lišila v porovnání s mužskými.
The Effect of Social Class on Marriage in Pride and Prejudice
Keywords: společenské postavení; třídní rozdíly; manželství; vztahy; láska; bohatství; social standing; class differences; marriage; relationships; love; wealth