Fotochemická degradace vybraných fluorchinolonových antibiotik na TiO2 a antibakteriální aktivita fotoproduktů - Petráňová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2022)
Magisterská práce se zabývá třemi zástupci fluorchinolonových antibiotik - ciprofloxacinem, enrofloxacinem a norfloxacinem. V teoretické části je představen jejich vývoj, charakteristika a mechanismus účinku. Experimentální část je zaměřena na fotochemickou degradaci ciprofloxacinu, enrofloxacinu a norfloxacinu v neutrálním a zásaditém pH za přítomnosti heterogenního katalyzátoru (TiO2), kinetiku fotodegradace, porovnání degradačních produktů na TiO2 a s produkty vznikajícími fotochemickou degradací v homogenní fázi pomocí metody LC-MS/MS, a toxické efekty produktů fotochemické degradace v přítomnosti TiO2 na dvou druzích bakterií.
Photochemical degradation of selected fluoroquinolone antibiotics on TiO2 and antibacterial activity of photoproducts
Keywords: fluorchinolony; ciprofloxacin; enrofloxacin; norfloxacin; fotochemická degradace; TiO2; Escherichia coli; Staphylococcus epidermidis; fluoroquinolones; ciprofloxacin; enrofloxacin; norfloxacin; photochemical degradation; TiO2; Escherichia coli; Staphylococcus epidermidis