Cost - benefit analýza - Trinkbauerová, Monika (Jihočeská univerzita, 2010)
Jednou z hlavních částí práce bylo přiblížit problematiku posuzování přímých a nepřímých nákladů. Vstupy a výstupy jsou ohodnoceny v tržních cenách již při tvorbě finančního plánu. Přesněji řečeno, ohodnocení všech vstupů a výstupů projektu, které dopadaly na investora projektu (městys Frymburk), bylo stanoveno v podobě příjmů a výdajů. Doposud kvantifikovatelné efekty bylo nutné doplnit o všechny ty, které sebou projekt přináší, ale přitom nenabývají tržní podoby. Projekt je definován souborem technických, organizačních, marketingových a finančních řešení, které tvoří logicky provázaný funkční celek, který má určitý dopad na socioekonomickou situaci určitých členů společnosti. Z hlediska investičního pak můžeme na projekt pohlížet jako na určité aktivum, které si pořizujeme proto, aby nám přinášelo užitek. Vypracovanou metodiku lze využít i v dalších oblastech, například na různé typy investičních projektů s vedlejšími efekty (externalitami) pro průmysl, zemědělství apod.
Cost - benefit analysis
Keywords: hodnocení efektivnosti investičních projektů; vliv úroků; daní a inflace na investiční rozhodování; základy analýzy rizika a jeho měření; cost - benefit analýza; řešený projekt; evaluation of the effectiveness of investment projects; influence interest; taxes and inflation on investment decisions; based on risk analysis and measurement; cost - beenfit analysis; project