"Sie sind Aristokratin?" Urozené ženy ve 20. století na příkladě rodu Sternbergů - Nemravová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Předkládaná diplomová práce pojednává o životě šlechtičen ve 20. století. Pozornost je zaměřena na jejich vnímání dobových politických událostí a proměny postavení ve společnosti a rodině. Daná problematika je konkrétně zkoumána na příkladu příslušnic aristokracie, které se přivdaly do starobylého českého rodu Sternbergů. Jedná se o tři generace žen Karolínu Sternbergovou, roz. Thurn-Valsassina-Como-Vercelli (1863-1944), Kunhutu Sternbergovou, roz. Mensdorff-Pouilly (1899-1989) a Alžbětu Sternbergovou, roz. Hrubou z Gelenj (*1929). Po kapitolách věnovaných obecně ženám ve 20. století a stručné historii rodu Sternbergů, následuje vylíčení jednotlivých životních osudů. Je kladen důraz i na prostředí, z něhož budoucí nevěsty pocházely. Vedle písemných pramenů osobní povahy jsou využívány i rozhovory s dosud žijícími představitelkami a představiteli tohoto rodu. Závěr práce obsahuje vzájemné srovnání všech tří dam navzájem i s většinovou společností.
"Sie sind Aristokratin?" Noble women in 20th century on example of Sternberg family
Keywords: 20. století; šlechta; postavení ženy; rod Sternbergů; hrad Český Šternberk; 20th century; nobility; the role of woman; the Sternberg family; the castle Český Šternberk