Odpadní vody a jejich vyčištění na ČOV v obci Ostrožská Lhota - Vaněčková, Hana (Jihočeská univerzita, 2013)
Odpadní voda je ve velkém množství produkována každým z nás, den co den. Stále více se ale začíná dbát o životní prostředí, což s sebou přináší i výstavbu nových čistíren odpadních vod. V současnosti dochází k intenzifikaci starých čistíren a také k výstavbě mnoha nových. Dříve byly ČOV součástí jen měst, nyní je nalezneme i na vesnicích. Také lidé by měli vědět a dávat si pozor na to, co vypouští do kanalizace. Neměli by spoléhat pouze na čistírnu, protože ani ta nedokáže odpadní vodu zbavit veškerých nežádoucích látek. Ve své bakalářské práci na téma ?Odpadní vody a jejich vyčištění na ČOV v obci Ostrožská Lhota? jsem se zabývala současným stavem ČOV v obci, systémem čištění a jak už téma napovídá tak také odpadními vodami. Práci jsem rozdělila do dvou základních částí ? teoretické a praktické. V teoretické části jsem nejprve popsala dřívější odvádění odpadních vod, dále pak rozdělení odpadních vod a odpadní vody samotné. Nakonec jsem popsala ČOV, zejména přivádění a následný koloběh odpadní vody. Další částí je část praktická. Součástí této části byl vlastní výzkum. Jednalo se o kvantitativní formu výzkumu. Výzkum byl prováděn metodou dotazovací, formou dotazníků. Dotazníky byly rozdány osobně občanům Ostrožské Lhoty, starších 18-ti let. Jednalo se o náhodný výběr. Celkem bylo rozdáno 130 dotazníků. Získaná data jsou zpracována a vyhodnocena pomocí grafů. Součásti praktické části byla také sekundární analýza dat, která byla prováděna pomocí naměřených hodnot na přítoku a odtoku, které byly dále zpracovány do tabulek. Součásti praktické části byla také sekundární analýza dat, která byla prováděna pomocí naměřených hodnot na přítoku a odtoku, které byly dále zpracovány do tabulek. V práci jsem si stanovila tři cíle. Prvním cílem bylo vyhodnocení kvality odpadních vod v obci Ostrožská Lhota před výstavbou ČOV. Druhým cílem bylo vyhodnocení účinnosti čištění odpadních vod čistírnou odpadních vod v obci. Těchto dvou cílů jsem se snažila dosáhnout pomocí sekundární analýzy dat, kdy jsem využila tabulky naměřených hodnot na přítoku a odtoku. Tyto hodnoty jsem srovnávala s mezními hodnotami - limity, které jsou pro čistírnu stanoveny rozhodnutím vodoprávního orgánu. Zjistila jsem, že čistírna splňuje požadavky a nepřekračuje limity. Dokonce jsou naměřené hodnoty hluboce podlimitní. Posledním, třetím cílem bylo zjištění názoru domácností na znečišťování odpadních vod. Tento cíl jsem zjišťovala pomocí dotazníků. Všechny stanovené cíle byly splněny. Z výsledků testování tedy vyplývá, že odpadní voda odpovídá normám vodoprávního orgánu a lidé mají povědomí o jimi vypouštěných odpadních vodách. Tato bakalářská práce může sloužit jako doporučení při možných zjištěných nedostatcích nebo také jako studijní materiál pro laickou veřejnost, která zatím o tomto tématu a problematice nemá povědomí.
Sewage and it's cleaning at sewage water treatment plant in the village Ostrožská Lhota
Keywords: čistírna odpadních vod; čištění a účinnost čištění; jímka; kvalita vypouštěné odpadní vody; odpadní voda; recipient; septik; sewage water treatment plant; cleaning and effect of cleaning; waste trap; quality of drained wastewater; wastewater; stream; cesspit