Vytvoření a ověření výukového programu na základě psychomotorických aktivit pro adolescenty. - Vojtěchová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem mé bakalářské práce je vytvoření a ověření výukového programu na základě psychomotorických aktivit pro adolescenty. Dílčím cílem je sledování a vyhodnocení vlivu tohoto programu na oblast sociálních kompetencí jedinců a na sociální klima třídy. Program vychází z didaktiky psychomotoriky a je vytvořen tak, aby byl vhodný pro skupinu adolescentů a realizovatelný v běžných školních podmínkách. Program byl aplikován na náhodně vybranou experimentální skupiny 21 probandů od prosince 2008 do února 2009. Před a po jeho uplatnění bylo provedeno šetření sociálního klimatu ve třídě pomocí dotazníku "Naše třída". Další údaje o klimatu skupiny byly získány pozorováním a rozhovory. Veškerá sebraná data byla zpracována a vyhodnocena. Výsledky experimentu potvrzují realizovatelnost programu v praxi a jeho pozitivní vliv na sledované ukazatele sociálního klimatu třídy.
Creation and check tutorial programme on base psychomotor activities for adolescents.
Keywords: adolescence; zdraví; zdravý životní styl; psychomotorika; pohybová aktivita; sociální klima; adolescence; health; healthy lifestyle; psychomotor; motor activity; social climate