Speciální skiagrafické projekce v ortopedii - Coufalová, Hana (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem této bakalářské práce jsou speciální projekce používané v ortopedii. Radiologie má dnes nezastupitelnou roli v jakémkoliv medicínském oboru a pomáhá s určováním diagnózy či přímo při léčbě. Nicméně, nejvíce se tyto metody využívají při diagnostice a při určování typu a stupně poranění, či nemoci. Většina vyšetření jsou standardní, klasické projekce, které jsou popsané ve většině dostupné literatury, která se věnuje tématu RTG projekcí. V některých případech se ale vyskytne žádost o nestandardní projekci pro potřebu ortopeda. Tyto projekce nejsou tolik známé a většina radiologických asistentů, pokud nedělají na RDG oddělení, kde jsou vyžadované, tyto projekce nezná. V teoretické části této bakalářské práce jsou zpracovány informace, které je vhodné znát pro všeobecný přehled v oboru ortopedie, anatomie kostí a radiodiagnostiky. Cílem této bakalářské práce bylo na specializovaných RDG pracovištích získat informace o projekcích prováděných pro potřeby ortopedů pomocí pohovorů a praktických ukázek. A poté pomocí získaných informací vytvořit jednoduchý manuál jednotlivých projekcí, který bude pro potřeby radiologických asistentů na jiných RDG pracovištích. Informace byly získány na těchto pracovištích: Fakultní nemocnice Motol, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Nemocnice na Bulovce a Poliklinika Mazurská. Tyto cíle byly splněny, daný manuál je vytvořený v části práce "Výsledky". Projekce uvedené v této bakalářské práci jsou nejčastější speciální projekce, které se pro potřeby ortopedů provádějí. Každé pracoviště má samozřejmě jiné standardy a každá projekce může být na jiném pracovišti prováděna v jiné modifikaci, než v jaké ji uvádím. Může být také jiné označení projekce, které je pro dané pracoviště dané. Projekce, kdy jsou potřeba speciální pomůcky, zařízení, technické parametry nebo nastavení, jsem neuváděla. Také projekce, které jsou ve velmi malé míře používány, nebo projekce držené, kdy je potřeba přítomnost ortopeda, zde nejsou. Je to z důvodu toho, že by měl manuál sloužit hlavně na pracovištích, kde v běžné praxi provádějí standardní projekce a tyto speciální provádějí jen zřídka, pouze když přijde nějaký pacient na toto vyšetření. Dále byly položeny výzkumné otázky, zda se liší speciální ortopedické projekce a jestli je lze specifikovat a sumarizovat do formy výukového materiálu. A také zda radiologičtí asistenti tyto projekce znají. Ano, tyto projekce lze zpracovat do ucelenější formy tak, aby mohly sloužit jako výukový materiál. A informovanost radiologických asistentů o těchto projekcích je závislá od toho, jak dlouho radiologický asistent pracuje v praxi, s jakými projekcemi se setkal v rámci školní praxe, či studia. A také, zda dané pracoviště tyto projekce v běžném provozu vůbec provádí. Smyslem této bakalářské práce bylo vytvoření manuálu přehledu jednotlivých projekcí používaných v ortopedii a jejich popis doplněný obrázky tak, aby každý radiologický asistent, který tyto projekce nezná, je mohl vytvořit.
Special radiographic projections in orthopedics
Keywords: speciální projekce; RTG projekce; ortopedie; klouby; kost; special projections; RTG projections; orthopedics; joints; bone