Postnatální změny koncentrace hormonů štítné žlázy jehňat - Burleová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této práce bylo sledování postnatální dynamiky hormonů štítné žlázy, volného trijódtyroninu (FT3), volného tyroxinu (FT4), vázaného trijódtyroninu (TT3) a vázaného tyroxinu (TT4) u jehňat od narození do 60 dnů jejich věku a možného vlivu pohlaví na hladinu těchto hormonů. Postnatální změny obsahu hormonů štítné žlázy v krevním séru jehňat byly sledovány celkem u 26 jehňat plemene šumavská ovce. Jehňata pocházela od 25 bahnic ze dvou pokusů s odlišným obsahem jodu, případně selenu v krmné dávce bahnic.
Postnatal dynamics of thyroid hormones in lambs
Keywords: fyziologie; endokrinologie; štítná žláza; jód; hormony; trijódtyronin; tyroxin; T3; T4; ovce; jehňata; fyziology; thyroid gland; iodine; hormones; thyroxine; triiodothyronine; ewes; lambs; T3; T4