Názor pracovníků kontaktních center na motivaci ke změně u injekčních uživatelů pervitinu a subutexu - Švarzbergerová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá názorem pracovníků kontaktních center na motivaci ke změně u injekčních uživatelů subutexu a u injekčních uživatelů pervitinu. Teoretická část popisuje uživatele drog, respektive pervitinu a subutexu a jednotlivé dopady, které užívání těchto drog přináší. Zaměřuje se na popis systému práce s motivací, jakož to přípravu na léčbu, realizovaný v nízkoprahových zařízeních, konkrétně v kontaktním centru. Dále popisuje proces motivace, staré a nové pojetí práce s motivací a motivační rozhovor, jakož to nástroj práce pracovníků v kontaktních centrech. Poslední část práce se zaměřuje na specializovaný kurz motivačních rozhovorů. Praktická část obsahuje šetření, jehož cílem je zjistit názor pracovníků kontaktních center na motivaci ke změně u injekčních uživatelů subutexu a u injekčních uživatelů pervitinu. Výsledky šetření ukázaly, že dle názoru pracovníků kontaktních center jsou rozdíly v motivaci ke změně u uživatelů subutexu a pervitinu. Dle názoru pracovníků je nejsilnějším motivačním prvkem u uživatelů subutexu omezení sociálního fungování a u uživatelů pervitinu vlastní sociální exkluze. Pracovníci se také domnívají, že uživatelé subutexu jsou na kole změny blíže rozhodnutí ke změně způsobu života, než-li uživatelé pervitinu.
View of contact centre workers on motivation towards change in injection subutex users and in injection pervitin users.
Keywords: droga; uživatel pervitinu; uživatel subutexu; injekční aplikace; nízkoprahové zařízení; kontaktní centrum; motivace; motivační trénink; odborníci na práci s motivací; drug; pervitin user; subutex user; injection application; drop-in facility; contact centre; motivation; motivational training; specialists in work with motivation