Výdajové chování magistrátních měst - Lukšová, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce se zabývá výdajovým chováním magistrátních měst. Hlavním cílem této práce bylo posoudit výdajovou stranu rozpočtů magistrátních měst ČR. Práce je rozdělena na teoretickou a analytickou část. Teoretická část práce obsahuje informace o územní samosprávě, rozpočtu a rozpočtovém procesu. Významnou části literárního přehledu jsou běžné a kapitálové výdaje a rešerše stávajících studií o výdajích magistrátních měst. Pro analytickou část bylo vybráno pět měst a to Olomouc, České Budějovice, Hradec Králové, Havířov a Kladno. Analytická část popisuje rozpočet a rozpočtování výdajů těchto měst. Pro analýzu výdajů bylo použito odvětvové třídění výdajů. V celkovém hodnocení byly výdaje těchto měst také porovnány s obcemi ČR.
Expenditure comportment of magistrate's cities
Keywords: Běžné a kapitálové výdaje; městský rozpočet; magistrátní města; odvětvová klasifikace; Current and capital expenditures; municipal budgets; magistrate's cities; sectoral classification