Životní spokojenost u učitelek 2. stupně základní školy - Čermáková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem práce je zjištění životní spokojenosti dotazníkovým šetřením u žen, profesí vyučujících na 2. stupni základní školy ve věku 36-45 let. Pro účely výzkumu byl zvolen Dotazník životní spokojenosti (Fahrenberg et al., 2001). Dotazník zahrnuje deset oblastí (zdraví; práce a zaměstnání; finanční situace; volný čas; manželství a partnerství; vztah k vlastním dětem; vlastní osoba; sexualita; přátelé, známí a příbuzní; bydlení) s konkrétními otázkami. Celková životní spokojenost vyjadřovaná učitelkami byla v průměru vyšší v porovnání s referenčními hodnotami žen stejné věkové kategorie (Fahrenberg et al., 2001).
Life Satisfaction for Teachers of the Second Grade of Elementary School
Keywords: ženy; životní spokojenost; dotazník životní spokojenosti; učitelky; střední věk; women; life satisfaction; questionnaire life satisfaction; teachers; middle age