Vliv perifytonu na rozvoj zooplanktonu v rybnících - Třešňáková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2016)
Ve své bakalářské práci jsem studovala rozvoj zooplanktonu ve 12 pokusných rybnících s odchovem juvenilního candáta obecného (Sander lucioperca). V rybnících byly nainstalovány dva různé typy substrátů pro zvýšení výskytu rybničního perifytonu a následný rozvoj ostatních potravních organismů s konečným cílem zvýšit produkci plůdku candáta. Odběry zooplanktonu proběhly na pokusnictví VÚRH JU ve Vodňanech v třítýdenních intervalech jak u první fáze (22. 4. - 2. 6. 2014), tak u druhé fáze (16. 6. - 8. 9. 2014). Vzorky zooplanktonu byly získány přefiltrováním odebrané vody přes tři síta o velikosti ok 71, 189 a 526 mikrometrů. Mým úkolem bylo určit druhové a velikostní složení zooplanktonu v rybnících s různými substráty. Zatímco v první fázi byl sledován rozvoj zooplanktonu v rybnících se substráty z přírodního (vřesovec) a umělého (geotextilie) materiálu společně s rybníky bez substrátové podpory, v druhé fázi byla z důvodu negativních zkušeností namísto substrátu z geotextilie zvolena podpora produkce candáta nasazením potravních ryb larev kapra obecného (Cyprinus carpio) a amura bílého (Ctenopharyngodon idella). V první fázi experimentu nebyl statisticky prokázán vliv testovaných substrátů (dále variant) na druhovou diverzitu, a na početnost zooplanktonu. Nejvyšších průměrných hodnot početností zooplanktonu bylo dosaženo ve variantě se substrátem z vřesovce (829 + - 572 ind.l -1 ), naopak varianta se substrátem z geotextilie vykazovala nejnižší průměrné hodnoty početností (658 + - 502 ind.l -1 ). Zdá se, že substrát z přírodního materiálu má pozitivní vliv na rozvoj zooplanktonu v rybnících. Tento pozitivní vliv však nebyl v druhé fázi experimentu potvrzen. Nejvyšší průměrné hodnoty početnosti zooplanktonu bylo dosaženo u varianty s potravní rybou (407 + - 154 ind.l -1 ) a nejnižší u varianty se substrátem z vřesovce (349 + - 215,2 ind.l -1 ). Vliv testovaných variant v druhé fázi nebyl statisticky prokázán ani u početností, ani u druhové diverzity zooplanktonu.
The effect of periphyton on the development of zooplankton communities in ponds
Keywords: Rotifera; Cladocera; Copepoda; ponořený substrát; nárostové společenstvo; Rotifera; Cladocera; Copepoda; submerged substrate; periphytic communities