Ověření cvičebního programu zaměřeného na kompenzaci ploché nohy - Navrátilová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce ověřuje připravený cvičební program, který byl vytvořen v bakalářská práci, a jeho vliv na stav chodidel. Diplomová práce je zpracována formou osobní případové studie, které se tedy zúčastnil jeden proband. Pro ověření byly použity dvě testovací metody, a to metoda dle Srdečného a Chipsuxovo-Šmirákova metoda. Proband podstoupil cekem 3 měření, a to vstupní, průběžné a konečné. Při každém měření bylo dbáno na to, aby podmínky testování byly shodné. Cvičební program byl stanoven na 9 týdnů, kdy se cvičilo 5x týdně. Kompenzační program byl složen ze 40 cviků, které byly rozděleny do 3 cvičebních jednotek. Po ukončení cvičebního programu došlo ke značnému zlepšení stavu chodidel. Z této práce plyne to, že navržený cvičební program má pozitivní vliv na stav plochých nohou.
Verification of an exercise program focused on flat foot compensation
Keywords: plochonoží; podiatrie; podoskop; zdravá noha; kompenzační cvičení