Dodržování resortních bezpečnostních cílů na odděleních chirurgického typu - Rajtmajerová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2021)
Abstrakt Úvod: Resortní bezpečnostní cíle definovalo v roce 2010 Ministerstvo zdravotnictví České republiky a jejich smyslem je minimalizovat rizika nejčastějších nežádoucích událostí, ke kterým může dojít při poskytování zdravotní péče. Cíl: Stěžejním cílem předkládané práce je vyhodnotit dodržování resortních bezpečnostních cílů sestrami na odděleních chirurgického typu ve vybraných nemocnicích Jihočeského kraje. Metodika: Pro dosažení cílů byla zvolena kvalitativní výzkumná metoda, která probíhala formou hloubkových rozhovorů. Komunikační partneři byli vybráni metodou záměrného výběru. Anonymních rozhovorů se účastnilo 14 probandů. Výzkumný soubor byl složen z vrchních, staničních, všeobecných a praktických sester pracujících na odděleních chirurgického typu vybrané nemocnice Jihočeského kraje. Výsledky: Výsledky výzkumného šetření prokázaly, že dotazované sestry pracující na odděleních chirurgického typu nepostupují jednotně v poskytování péče v oblastech, které definují resortní bezpečnostní cíle. Šlo především o identifikaci pacientů, bezpečnostní předoperační proceduru, a o zavádění preventivních opatření minimalizující riziko vzniku pádů a dekubitů. Výsledky výzkumného šetření dále potvrdily, že sestry mohou poskytovat péči kvalitněji s ohledem na bezpečnost pacienta zejména ve způsobu identifikace pacienta, podávání léků s vyšší mírou rizika, prevenci nozokomiálních nákaz a při telefonické ordinaci léčiv. Dále výsledky výzkumného šetření ukazují, že sestry znají a vhodně používají preventivní opatření v oblasti prevence pádů a dekubitů. Závěr a doporučení pro praxi: Zdravotní péče je inherentně spjata s rizikem pochybení. Proto je důležité, aby sestry poskytovaly bezpečnou péči. Výstupem diplomové práce je návrh systémových změn v oblasti dodržování resortních bezpečnostních cílů, který je určen pro ošetřovatelský management.
Compliance with departmental safety objectives in surgical wards
Keywords: bezpečnost zdravotní péče; nežádoucí událost; ošetřovatelská péče; resortní bezpečnostní cíle; riziko; health care safety; adverse event; nursing care; departmental security objectives; risk