Benefity a efekty jógové relaxace při různých druzích zdravotních potíží - Bierhanzlová, Hana (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce je zaměřena na působení jógové relaxace na zdraví ženy před příchodem klimakteria a v jeho průběhu. První část práce se zabývá rozborem literatury, jógou jako takovou, její historií, směry a specifikací jógové relaxace a dalších technik. Dále se zaměřuje na změny v životě žen, které klimakterium přináší. Druhá, praktická část je tvořena sestavením a aplikací intervenčního pohybového programu. Následný výzkum se zaměřuje na zjištění, zda může jógová relaxace skutečně ovlivňovat dané zdravotní potíže a přinést ženám určité benefity a efekty, které zpříjemní jejich život.
Benefits and effects joga relaxation in different types of health problems
Keywords: žena v období klimakteria; jóga; relaxace; klimakterium; menopauza; dech; Female menopause period; yoga; relaxation; menopause; health problems; female