Postavení ženských hrdinek v české literatuře 50 - 60. let 20. století - Dvořáková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2012)
Anotace Název práce: Postavení ženských hrdinek v české literatuře 50 - 60. let 20. století Autor: Michaela Dvořáková Katedra: Katedra českého jazyka a literatury Vedoucí práce: doc. PaedDr. Michal Bauer, Ph.D. Cílem diplomové práce je především obecně představit a analyzovat problematiku postavení ženských hrdinek v české literatuře v 50-60. letech 20. století. Na základě komparace, analýzy a interpretace literatury publikované zejména na přelomu 50-60. let od předních, ale i méně známých autorů a autorek české literatury, bych ze sociologického hlediska chtěla zhodnotit rozdíly, sociální normy, hodnoty, role a vývoj ženských hrdinek na pozadí doby po druhé světové válce až do roku 1968.
The position of woman´s heroines in Czech literature in the 50s and 60s years of the 20th century