Aplikace teorie hrdinského monomýtu na vybraná díla fantastické literatury a filmu 20. století - Čmejrková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Primárním cílem této diplomové práce je představení teorie zvané "Hrdinovo dobrodružství" Josepha Campbella a "Dobrodružství hrdinky" Maureen Murdock a následný pokus aplikovat získané teoretické poznatky těchto hrdinských teorií na sérii Harry Potter autorky J.K. Rowling a trilogii Hunger Games autorky Suzanne Collins. Sekundárním cílem práce je analýza výskytu archetypů ve výše zmíněných literárních dílech. Druhá část práce se zabývá aplikací hrdinských teorií na dvě vybraná filmová zpracování komiksů ze studia Marvel a na pohádkový příběh Disney.
Hero's Journey in Fantastic Literature of 20th Century
Keywords: monomýtus; Campbell; hrdinovo dobrodružství; Murdock; Marvel; monomyth; Campbell; Hero's Journey; Murdock; Marvel