Možnosti ovlivnění postury pomocí systému Marrko Core - Hajná, Daniela (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá novou cvičební pomůckou Marrko Core, která využívá odstředivou sílu k posílení celého těla. Cílem bylo zjistit, jaký vliv bude mít cvičení s pomůckou Marrko Core na celkové držení těla u probandů. Výzkumný soubor tvořilo pět probandů, kteří občas trpí bolestmi v oblasti zad. Po dvouměsíčním cvičení s pomůckou Marrko Core byly zaznamenány změny držení těla v oblasti hlavy, ramenních kloubů, lopatek, bederní lordózy a pánve. U všech probandů došlo k posílení hlubokého stabilizačního systému páteře, menšímu zapojení svalů kompenzující insuficienci HSSP a zapojení HSSP i během běžných denních aktivit. Pomocí modifikovaného Véleho testu bylo zjištěno zlepšení celkové stability těla.
Options for influencing posture with the Marrko Core system
Keywords: Marrko Core; hluboký stabilizační systém; držení těla; bolest zad; Marrko Core; deep stabilisation system; posture; back pain