Transatlantická dohoda o volném obchodu a investování TTIP - Švejda, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce je zaměřena na téma Transatlantické dohody o volném obchodu a investování a její potenciální dopad na ekonomiku EU a USA. Smlouva, připravovaná od roku 2011 má sloučit dvě nejsilnější ekonomiky současného světa do Transatlantické zóny volného obchodu a tím vytvořit bezcelní obchodní mechanismus, který funguje na uvnitř Evropské unie či Spojených států amerických. Z globálního hlediska může tento ambiciózní projekt vést k oživení růstu obou ekonomik, urychlení vzájemného obchodu a silnější politické provázanosti západní části světa. Pro jednotlivce pak může přinést tvorbu pracovních míst, zvýšenou dostupnost zahraničních produktů a snazší cestování. Bude-li smlouva realizována, bude se jednat o spolupráci enormních rozměrů se silným dopadem na globální ekonomickou i politickou scénu.
Transatlantic Trade and Investment Partnership TTIP
Keywords: Zóna volného obchodu; globální ekonomika; transatlantický obchod; obchodní smlouva; The free trade area; global economy; transatlantic trade; trade agreement