Les constructions causatives faire + infinitif et leurs équivalents tch\'eques. - Venušová, Alena (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce pojednává o francouzských kauzativních konstrukcích faire + infinitiv a jejich českých protějšcích. Záměrem práce je odhalit, jaké systémové možnosti nabízí čeština pro vyjádření kauzativnosti a ověřit, jaké prostředky jsou reálně využívány českými autory a překladateli. Na teoretické rovině představujeme základní kauzativní prostředky a třídíme je od syntetických (prefixální vyjádření, syntetické sloveso) po analytické (francouzská kauzativní konstrukce, volnější spojení slovesa a infinitivu, větné vyjádření). Dále charakterizujeme syntakticko-sémantické vlastnosti francouzské kauzativní konstrukce, která je východiskem našeho paralelního výzkumu v korpusu InterCorp. V analýze zkoumáme, jaké jsou konkrétní ekvivalenty francouzských kauzativních vazeb, třídíme je, hledáme faktory, které ovlivňují jejich výběr a zamýšlíme se nad významem zdrojového jazyka.
Causative Constructions faire+inf. and their Czech Translation.
Keywords: frekvence; frekvenční seznam; kauzativnost; kauzativní konstrukce; korpus; syntakticko-sémantické vlastnosti; typologie kauzativ; causatives; causative constructions; (linguistic) corpora; frequency; frequency list; syntactic and semantic parameters; typology of causatives