Komparace penzijního systému ČR a penzijního systému Švýcarska - Krejčová, Martina (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem této bakalářské práce je komparace penzijního systému České republiky a penzijního systému Švýcarska. Cílem práce je analýza nastavení penzijního systému v České republice, jeho možná rizika a způsob financování v komparaci s penzijním systémem vybrané země OECD, tedy se zemí Švýcarska. Tato země je zvolená záměrně, neboť Švýcarsko má stejně jako Česká republika tří pilířový penzijní systém. Největší rozdíl mezi penzijním systémem České republiky a Švýcarska je možný shledat v podílu soukromých aktiv uložených v penzijních systémech. Na konci práce jsou analyzována rizika a navrhnuta doporučení.
A comparison of the Czech Republic and Switzerland pension schemes
Keywords: penzijní systém; OECD; sociální zabezpečení; tři pilíře; financování; pension scheme; OECD; social security; three-pillars; financing