Mentální anorexie v České republice - Hejnová, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá mentální anorexií od možných začátků nemoci až po možnosti jejího vyléčení v České republice. Teoretická část nabízí definici mentální anorexie, náhled na možné rizikové faktory a situace, které ji mohou vyvolat. Popisuje základní přehled vyvážené výživy, možnosti využití sociální práce při prevenci a následné péči. Následně se zabývá přehledem lékařské péče a terapií využívaných při léčbě nemoci. Praktická část obsahuje případové studie 3 respondentů, kterým byla diagnostikovaná mentální anorexie. Případové studie obsahují oblast rodinnou, oblast vniku nemoci, léčbu a jejich aktuální stav.
Anorexia nervosa in Czech Republic
Keywords: mentální anorexie; poruchy příjmu potravy; jídelní návyky; nutriční poradenství; prevence; krizová intervence; následná péče; hospitalizace; ambulantní péče; terapie; Keywords: anorexia nervosa; eating disorders; eating habits; nutrition counselling; prevention; crisis intervention; follow-up care; hospitalization; outpatient care; therapy