Odsun Němců z Vranovska po druhé světové válce - Janíček, Boris (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce Odsun Němců z Vranovska po 2. světové válce se zaměřuje na klíčový poválečný proces odsunu Němců z Československa v oblasti Vranovska. Toto území tvořily po staletí vesnice s německou majoritou, které patřily do oblasti záboru německých vojsk a byly přiděleny k župě Niederdonau. Průběh odsunu ovlivnila lokace v pohraničí stejně jako vesnický charakter regionu. Drtivá většina Němců byla odsud vysídlena nediferenciovaně během několika týdnů po válce v rámci tzv. divokého odsunu pěšky k rakouským hranicím. Práce se zaměřuje na toto klíčové období. Vranovsko prodělalo v prvních mírových týdnech hlubokou strukturální změnu obyvatelstva, která se projevila ve všech oblastech života pohraničí. Jako základní zdroj informací slouží svědectví přímých svědků těchto událostí. Jedná se o příslušníky SNB a vysídlence. K dokreslení pohledu slouží optika oficiálního stanoviska místního tisku.
The expulsion of Germans from the region of Vranov after the World War II
Keywords: Odsun Vranovsko; Expulson Vranovsko