Příprava workshopu pro žáky středních škol na téma stanovení vápníku a hořčíku ve vodě. - Pazderková, Nela (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením vápníku a hořčíku ve vodě pomocí atomové absorpční spektrometrie a chelatometrické titrace. Obě metody byly v laboratoři zavedeny, optimalizovány a validovány pro účely workshopu a Noci vědců. Workshopu, se pod vedením vysokoškolských studentů, zúčastnili středoškolští žáci. Za pomoci připravených materiálů (pracovního postupu a pracovního listu) si vyzkoušeli stanovit koncentraci vápníku i hořčíku ve vzorcích pitné vody oběma metodami. Dále byly za tímto účelem připraveny a odzkoušeny doplňkové úlohy objasňující funkci tlumivého roztoku, možnosti důkazu stanovovaných iontů v roztocích a "nové" názvosloví anorganické chemie dle IUPAC. Noci vědců se zúčastnilo široké spektrum lidí. Měli možnost si stanovit celkovou tvrdost v různých minerálních vodách, či vodovodní vodě pomocí chelatometrické titrace a následně pomocí tabulky zjistit i koncentraci vápníku a hořčíku ve vybraném vzorku vody. Také si mohli vyzkoušet důkazové reakce obou kationtů a měli možnost sledovat rozpouštění mýdla v měkké a tvrdé vodě.
Preparation of a workshop for highschool students on the determination of calcium and magnesium in water.
Keywords: Tvrdost vody; hořčík; vápník; atomová absorpční spektrometrie; chelatometrická titrace; workshop; Noc vědců.; Water hardness; magnesium; calcium; atomic absorption spectrometry; chelatometric titration; workshop; Researchers' Night