Hodnocení vlivů na životní prostředí - případová studie. Monitoring populační dynamiky lýkožroutů v plošných polomech po orkánu Kyrill. - Vojíř, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2010)
Moje diplomová práce se zabývá kůrovcem na dvou modelových územích postižených disturbancemi na Šumavě, které způsobil orkán Kyrill v lednu 2007. Jedná se o lokality Černá hora a Kalamitní svážnice pod Trojmeznou. Monitoring na obou lokalitách se prováděl v bezzásahové zóně. Na těchto dvou modelových území se zjišťovala populační dynamika lýkožroutů v plošných polomech a prostorová distribuce náletu na poškozené ploše. Na základě monitoringu jednotlivých lokalit je možné předvídat populační dynamiku lýkožrouta v následujících letech.
Evaluation of the effects on the environment - a case study. The monitoring of bark-beetle population dynamics in the areal windbreak after Hurricane Kyrill.
Keywords: lýkožrout smrkový; orkán Kyrill; prostorová distribuce; populační dynamika; bark beetle; hurricane Kyrill; spatial distribution; population dynamics