Fimfárum J.Wericha a knížky lidového čtení - Kotrbová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce se pokusí přiblížit vývoj a šíření knížek lidového čtení, které bezpochyby představovaly neodmyslitelnou součást české slovesné kultury. O tom svědčí i fakt, že jejich náměty jsou dodnes součástí naší literární tradice. Díky knížkám lidového čtení a jejich rozsáhlému šíření po světě se mohly obohacovat různé kultury navzájem. Zaměříme se na shodné a odlišné motivy vyskytující se v knížkách lidového čtení (především pak čerpané z moderní edice Bedřicha Václavka a Jaroslava Kolára) a v knize pohádek Jana Wericha nazvané Fimfárum. Jan Werich se ve svých pohádkách většinou inspiroval náměty z folklórní tradice a jelikož je vypravěčem mimořádně poutavým a osobitým, z lidových námětů se staly pohádky moderní a všeobecně známé.
Jan Werich´s Fimfárum and Books of Folk Reading